7 november: Europese radondag

Op 7 november herdenken we de verjaardag van Marie Curie. Die dag werd dan ook uitgeroepen tot Europese radondag. Het doel van die dag is de Europese bevolking te informeren en te sensibiliseren rond de risico’s van blootstelling aan radon. Dat is een radioactief gas dat van nature aanwezig is in de bodem, voornamelijk in rotsachtige ondergrond. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) ondersteunt het Europese initiatief en organiseert tal van bewustmakingsacties in België.

Marie Curie, geboren op 7 november 1867, ontdekte de natuurlijke radioactiviteit en radium, maar ook radongas. Daarom organiseert de European Radon Association (ERA) jaarlijks de Europese radondag op haar verjaardag.

Radon is een natuurlijk radioactief gas, dat voorkomt in de bodem en in rotsen. Het is geurloos, kleurloos en smaakloos en kan vanuit de ondergrond binnendringen in om het even welk gebouw via onder andere scheuren, sanitaire voorzieningen of watervoorzieningen.

Na roken is radon de belangrijkste oorzaak van longkanker in België. Bij inademing kan radon de longen bereiken en het weefsel beschadigen, wat mogelijk kan leiden tot kanker. Ongeveer 10% van de gevallen van longkanker zouden verband houden met blootstelling aan radon. Dat risico is nog groter voor rokers, omdat de schadelijke gevolgen van tabak en radon elkaar versterken.

Waarom is een Europese radondag belangrijk?

De regelgeving rond blootstelling aan radon wordt hoofdzakelijk op Europees niveau bepaald. Vervolgens zetten de lidstaten die regelgeving om in hun nationale wetgeving. In België is het FANC verantwoordelijk voor de radonproblematiek en de toepassing van de wetgeving.

Het doel van deze bewustmakingscampagne is de bescherming tegen radon in heel Europa onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt concreet door architecten, aannemers, lokale autoriteiten, werkgevers, preventieorganisaties en het grote publiek te informeren en hen aan te moedigen om de nodige maatregelen te treffen. Elk van die doelgroepen heeft een specifieke en belangrijke rol in de strijd tegen radon.

Acties in België

       1. Voor de bouwsector

• Ter gelegenheid van de Europese radondag organiseren het FANC en de provincie Waals-Brabant een gratis opleiding voor architecten en aannemers op donderdag 7 november in Waver.

• Het FANC neemt deel aan het ‘salon Energies + Construction 2019’, dat van 15 tot 17 november plaatsvindt in de evenementenhal Wallonie Expo (WEX) in Marche-en-Famenne. Tijdens de eerste dag van de beurs heeft er, van 10 uur tot 13.30 uur, een conferentie plaats rond de bescherming tegen radon.

       2. Voor het grote publiek

Op 1 oktober lanceerde het FANC dit jaar opnieuw zijn Radonactie, in samenwerking met de Waalse provincies, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap. Tijdens die campagne kan de Belgische burger een radondetector bestellen via de website www.radonactie.be. Een radontest kost in totaal € 20, inclusief analyse en eventuele hulp bij de sanering.

Sinds het begin van de campagne werden al 2.909 radondetectoren besteld. Wie zijn huis op de aanwezigheid van radon wil testen, kan nog tot 31 december een detector bestellen.

Meer info:

- www.radonactie.be
- European Radon Association: www.radoneurope.org